Bolåneräntor sänks på flera håll

Det ser nu ut att lätta något för de hushåll som har lånat pengar till sitt boende. De allra flesta banker och bolåneinstitut har nämligen sänkt sina utlåningsräntor, bland annat beroende på Riksbankens andra sänkning av styrräntan med en halv procentenhet förra veckan.

– Vi har sett att den här andra sänkningen faktiskt har fått genomslag på boräntorna också, säger Erik Emanuelsson, marknadschef på jämförelsetjänsten Compricer.

Enligt Erik Emanuelsson ligger sänkningen för tremånaders rörlig ränta på mellan 0,45 och 0,64 procentenheter i genomsnitt. Detsamma gäller för de lite längre räntorna.

Nu kan de svenskar som har bolån börja se ett ljus i tunneln, för sedan en vecka tillbaka har nämligen i stort sätt alla banker och bolåneinstitut sänkt sina räntor, något som bland annat beror på Riksbankens sänkning av styrräntan med en halv procentenhet.

Om man ser på den rörliga tremånaders räntan har Handelsbanken exempelvis sänkt den med 0,64 procentenheter medan Nordea har sänkt sin tremånaders med 0,5 procentenheter. Det är dock fortfarande billigare att ta ett sådant lån på Nordea eftersom deras ränta var längre än Handelsbankens innan sänkningarna.

Vill man binda sitt lån på lite längre sikt är det SBAB som har gjort de största sänkningarna sedan en vecka tillbaka både vad gäller den 1, 3 och 5 åriga fasta räntan, men det behöver som sagt inte betyda att det är där det är billigast. Exempelvis har SEB inte sänkt sin ränta lika mycket som andra banker men för en femåring ligger de lägst av storbankerna med en ränta på 5,26 procent.

Enligt Erik Emanuelsson på Compricer är det viktigt att kunden nu är aktiv när det börjar röra på sig.

– Det blir allt svårare att få rabatter nu när det blir osäkrare på marknaden. Då kan man spara mycket pengar genom att faktiskt gå in och jämföra och sätta press på bankerna när man förhandlar om räntan.

De allra flesta har idag rörliga lån så det är många som kommer att påverkas av en sänkt boränta.

Ann-Sofie Magnusson är familjeekonom på Ikanobanken. Enligt henne ger en halv procentenhets räntesänkning på ett miljonlån 300 kronor mer i plånboken efter skatt, pengarna som hon tycker att man ska stoppa undan.

– Jag tycker delvis att man alltid ska försöka amortera och sedan tycker jag att man alltid ska försöka att spara mellanskillnaden mellan vad en rörlig ränta ligger på och 7 procent. Det tycker jag man ska göra oavsett hur hög räntan är. Då bygger man upp en jättebra reserv inför framtiden och vet att man klarar att betala räntor på upp till 7 procent.

– Skulle man sedan inte behöva använda de här pengarna för räntor så kan man ju använda dem för renoveringar eller något annat trevligt, säger Ann-Sofie Magnusson.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista