Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Hundratusentals fingeravtryck rensas ut

Efter omfattande kritik från Datainspektionen har polisen rensat bort hälften av de fingeravtryck som fanns i det nationella fingeravtrycksregistret. Det handlar om omkring 100 000 fingeravtryck som tagits bort.

– Jag tror att det innebär att färre brott kommer att klaras upp med hjälp av fingeravtryck. Det kommer nog att ske men vi vet inte alls hur effekt det får. Många av de här personerna som har gallrats ut kanske inte ens skulle ha varit i registret och är heller inte brottsaktiva, säger Anders Wetling, chef för Rikskriminalpolisens utredningssektion.

I polishuset på Kungsholmen i Stockholm finns det nationella fingeravtrycksregistret. I ett rum står hylla efter hylla med blanketter sorterade efter personnummer.

Gruppledare Gunilla Havebro plockar bort de fingeravtryck som inte längre ska finnas kvar.

– Vi har i dagsläget gallrat närmare 100 000 blanketter, säger Gunilla Havebro.

Tidigare togs fingeravtryck bara bort när en person som misstänkts för brott avled, själv begärde det eller hade fyllt 80 år.

Men efter kritik från Datainspektionen mot att polisen hade sparat fingeravtryck från tusentals oskyldiga svenskar har polisen det senaste året tagit bort fingeravtryck från dem som inte längre är misstänkta eller dömda för brott.

Men det här har inte varit problemfritt, enligt polisen. Polisens  egna kontroller har visat att vissa fingeravtryck har tagits bort trots att de är från personer som är dömda eller misstänkta för brott, det gäller till exempel personer med fler identiteter.

Från och med nu ska registret gallras en gång i månaden och det gör att polismyndigheterna måste ta nya fingeravtryck oftare än de gjort hittills. Till exempel när personer som friats misstänks för nya brott.

– De som är brottsaktiva nu och som vi verkligen vill ha i våra register, de måste vi ta varje chans att ta nya signalementsuppgifter och nya fingeravtryck på i och med att man kan gallras. Tidigare har man inte tagit så ofta. Man har tittat i systemen och sett att de redan förekommer och därför struntat i att ta, säger Anders Wretling.

Men är inte det rimligt i relation till att man har ett register med tusentals personer som inte borde vara där?

– Absolut, det är bara att vi ska få in rutinerna själva nu och bli bättre på det här, säger Anders Wretling.

Vilken betydelse har fingeravtrycken nu när man till exempel har mer dna-bevisning?

– Fingeravtryck är ett bevis som kan stå för sig självt, det kan inte dna göra. Det kan alltid finnas en viss tveksamhet kring dna med syskon och sådant. Men fingeravtryck är unikt och det kan stå för sig själv som bevisning så det är fortfarande väldigt viktigt, säger Anders Wretling.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista