Risk för lånebubbla

I övermorgon väntas Riksbanken lämna besked om sänkning av den viktigaste styrräntan, reporäntan. Om det blir en sänkning blir det också ännu billigare att låna pengar, för både företag och hushåll, och frågan är om det är på väg att blåsas upp en lånebubbla när det gäller hushållen.
En sänkning görs för att stimulera ekonomin och för att få fart på konjunkturen. Riksbanken trampar på gaspedalen, och hoppas att den högre farten inte leder ner i diket, alltså att inflationen ökar. Att låna blir då ännu lite billigare än vad det är idag. Då kan det vara svårt att låta bli och lätt att falla för locktonerna. Och bankerna tjänar bra med pengar på att låna ut. Ny bil eller ny båt eller ombyggnad av sommarstugan eller villan. Just nu kan man säga att hushållen har sina skulder under kontroll, säger Gunilla Nyström, privatekonom vid SEB. Men det finns samtidigt oroande siffror som visar att ökningstakten legat kring tio procent eller strax under, varje kvartal sedan årsskiftet 2001-02. Och vid den senaste mätningen, nämligen första kvartalet i år, var tendensen stigande igen, enligt Gunilla Nyström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".