Europabörserna följer börsrallyt i USA

Efter börsrally i USA i tisdags kväll och i Asien på onsdagsmorgonen har även de europeiska marknaderna gått upp under onsdagsförmiddagen.

Dow Jones upp 10,9 och Tokyo upp 7,7 procent är siffror som kan få vilket aktieinvesterare som helst att trycka på köpknappen i Europa.

En väntad räntesänkning i USA under onsdagskvällen var bidragande orsak till kurslyften, och i Europa är det också uppåt. Det handlar om uppgångar på mellan tre och sex procent.

Utom i Tyskland. Frankfurtbörsen har vad man med god täckning för ordet kan kalla börsbaksmälla, efter gårdagens rusning på uppåt elva procent.

Uppgången berodde på att Volkswagenaktien gick upp över 150 procent under måndagen och tisdagen, sedan Porsche är på väg att ta över kontrollen av Volkswagen, och det rådde brist på VW-aktier.

I dag, onsdag, är DAX-index i Frankfurt på minus. Volkswagenaktien har backat nära 50 procent.

Fokus i eftermiddag ligger på USA där centralbanken alltså kommer med ett räntebesked, och även den krisande fordonsindustrin bevakas med extra noggrannhet.

Biljätten General Motors kommer med kvartalsrapport samtidigt som nya uppgifter gör gällande att sammanslagningen med Chrysler är nära förestående, och att USA:s regering väntas bevilja ett lån på fem miljarder dollar till General Motors. Fordonsjättens aktie steg 15 procent på tisdagskvällen.

SAS-aktien har gått upp över elva procent efter konkursen i Sterling Airways. Den enes bröd den andres död gäller i högsta grad här.

Och gårdagens förlorare är definitivt dagens vinnare. Investmentbanken Carnegie vars aktie har tappat nästan hela sitt värde under året har under onsdagen gått upp med ungefär 50 procent, efter Riksbankens fem-miljarderspaket.

Återstår att se om det kan rädda Carnegie.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".