Finanskrisen har slagit hårt mot Ungern där belåningen varit hög. Foto: Bela Szandelszky/Scanpix.

EU-landet Ungern får ekonomisk krishjälp

Finanskrisen slår hårt mot de nya ekonomierna i gamla Östeuropa. Investerare drar sig tillbaka från länder där ekonomin är under utveckling och där riskerna är höga, som Ungern, det första EU-landet som i finanskrisens spår får nödhjälp från internationella organ.

Ungrarna har de senaste åren vant sig vid ökat välstånd, men nu går det snabbt åt andra hållet. Många har förbyggt sig. En generös skatterabatt på egnahem har fått många att förverkliga sina husdrömmar på senare år.

Det vanliga har varit att finansiera det nya huset med krediter i utländsk valuta. Men nu när den ungerska valutan, forinten, förlorat i värde under finanskrisen, så har många husägare fått problem med sina betalningar.

Också den ungerska staten har levt på kredit under åren av ekonomisk uppgång. Regeringen har finansierat sociala reformer med hjälp av utländska lån. Statsskulden har växt, och före krisen gick det bra att betala skulderna med nya lån. Men nu är den vägen stängd.

Dessutom hotas de nya jobben, i till exempel bilindustrin som etablerat sig i landet, när efterfrågan minskar i lågkonjunkturen.

För de 25 miljarder dollar som internationella valutafonden IMF, EU och Världsbanken nu tillsammans sätter in i den ungerska ekonomin kräver de också politiska reformer som ska minska statsutgifterna. Ett sådant löfte har de också fått av den ungerska regeringen.

Rumänien kan vara nästa land på listan över EU-länder som kommer att behöva hjälp utifrån för att undvika bankrutt. Landet har stora skulder och svårt att låna pengar. Den rumänska regeringen för också samtal med IMF om möjligt bistånd.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista