Storstrejk i Österrike

Österrike står mer eller mindre stilla i dag då en miljon arbetstagare strejkar mot regeringens planerade pensionsreform. Men allmänhetens stöd för den största strejken i Österrikes historia efter andra världskriget är långt ifrån massiv.
Visselpiporna fungerar men alla offentliga kommunikationsmedel står stilla. Alla lärare strejkar, liksom renhållningsarbetare och brevbärare. Österrike, det land i Europa som strejkar minst, upplever nu den allvarligaste strejken på flera årtionden. Visserligen bara en endagsstrejk. Men det är den andra, utvidgade varningsstrejken, på kort tid och av samma anledning som för precis en månad sedan. Tio procent mindre i pension men höjd pensionsålder. Alltså jobba längre för mindre pengar, det är den bittra kalk som österrikarna inte vill svälja. Fast många inser att man egentligen inte kan strejka mot en demografisk situation. Det vill säga att befolkningsstrukturen ser ut som den gör. Och när jag på Wiens gator frågar folk: Stödjer ni strejken? behöver man inte vänta länge för sådana här svar. – Jag är helt emot strejken och har därför gått ur facket efter att ha varit medlem i 28 år, säger den här mannen som liksom så många andra tvingas gå till jobbet idag. Regeringen och arbetsmarknadens parter är långt ifrån varandra trots flera rundabordssamtal som tillkommit på president Klestils initiativ. Att presidenten så konkret blandar sig i inrikespolitiken är en för Österrike unik åtgärd. I en unik situation.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".