1 av 2
Många regnskogar är på väg att försvinna. Foto: Vincent Thian/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Naturresurser minskar i oroväckande takt

Jordens skogar, vattenresurser, ekosystem och arter utarmas i i en takt, som gör att ekosystemen inte kan återhämta sig. Konsumtionen av naturresurser överstiger produktionsförmågan med 30 procent. Den slutsatsen drar Världsnaturfonden i en internationell rapport, Living Planet Report.

– Vi förbrukar naturresurser i ett tempo som är långt mycket högre än det som naturen klarar av att återskapa. Flora, fauna, växter och djur, går förlorade både i antalet arter som finns planeten och också i antalet individer inom ett antal väldigt viktiga populationer säger Lasse Gustavsson generalsekreterare i Världsnaturfonden.

De artrika tropiska skogarna är bland de mest utsatta ekosystemen. De omvandlas till betesmarker, soja och oljepalmodlingar. Frågan är vad det har för betydelse om arter och ekosystem försvinner.

– Vi lever av naturen och de ekosystemtjänster som vi är helt beroende av försämras av att vi utarmar naturen.

Världens befolkning ökar och det betyder också att trycker på naturresurserna ökar, hur ska man lösa det?

– Det är både en fråga om att effektivisera vår användande av naturresurser och att fördela användandet, säger Lasse Gustavsson.

I rapporten konstateras att de rika länderna sätter de största ekologiska fotavtrycken när det gäller resursanvändning. Förenade Arabemiraten och USA klampar fram med de största fötterna, följda av Kuwait, Danmark och Australien. Sverige hamnar på artonde plats.

– Det gäller också de individuella fotavtrycken är det amerikaner ett riktigt dåligt exempel när det gäller livsstil. Sverige har tyvärr inte heller mycket att berömma sig för. Vi lever i Sverige som om vi hade tillgång till resurser från tre planeter, säger Lasse Gustavsson.

För att vända utvecklingen krävs beslut från både politiker och företag på systemnivå. För trots att det idag finns miljövänlig teknik exempelvis på energiområdet satsar företag och stater på fel saker, menar Lasse Gustavsson, och han tar Vattenfall som exempel.

– Den stora vinsten som Vattenfall gör är från kärnkraft och kol och de investeringar man gör i långsiktiga system som till exempel vindkraft är tyvärr fortfarande marginella. På den politiska nivån måste vi ha styrsystem som tar hänsyn till planetens begränsningar. Vi måste hitta regelverk som gör det möjligt att leva inom ramen för en planet, säger Lasse Gustavsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista