Kortare och frivillig värnplikt i fredstid

Det ska bli frivilligt att göra värnplikten och utbildningen till svensk soldat ska kortas till tre månader. Det föreslår en ny utredning om totalförsvarsplikten som presenterades på onsdagen.

– Jag föreslår att man ska starta en frivillig militär och grundläggande soldatutbildning, cirka tre månader. Att den ska vara kvalitetssäkrad och ska sluta med någon sorts betygssystem, likaväl som den gör i dag, så att man vet vad man utbildat sig i och vad man uppnått för resultat, säger centerpartisten Anders Svärd, utredningens ordförande.

Efter tre månaders utbildning till soldat ska det vara möjligt att gå vidare till bland annat officersutbildning, hemvärnet eller uppdrag utomlands. Det ska kunna tas in fler än dagens cirka 5 000 värnpliktiga och det blir en grundläggande utbildning som är gemensam för de olika uppdragen, enligt Anders Svärd.

Att värnplikten blir frivillig innebär också att ingen kommer att dömas till fängelsestraff för värnpliktsvägran, vilket fortfarande förekommer.

Skulle Sverige råka ut för ett läge som kräver fler i försvaret kan frivilligheten skrotas och värnplikten sättas i gång igen och ska då gälla lika för män och kvinnor, enligt förslaget.

Utredningen föreslår också att det är Försvarsmakten och inte Pliktverket som ska bestämma vilka som ska tas ut till soldatutbildning.

– Jag tycker att det i grund och botten är dåligt att man funderar på att lägga ner värnplikten, säger Kristoffer Nordanskog.

Vad tycker du om att lumpen kanske ska bli frivillig?

– Jag tycker inte att den bör bli det, för att jag tror att så många kommer att missa vad det egentligen handlar om. Lumpen är inte att allt ska vara tufft, hårt och hela tiden väldigt krävande. Du har väldigt mycket kul här också, Henrik Forsman.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista