Klicka för grafik

Fler dödsoffer befaras i Pakistan

Minst 160 personer omkom i jordbävningen som drabbade sydvästra delen av Pakistan tidigt på onsdagsmorgonen. Och dödstalen kan stiga ytterligare, säger Christopher Lockyear, som är på plats i Pakistan för organisationen Läkare utan gränser.

– Människor har skadats allvarligt, och jag tror tyvärr att det kommer att bli fler dödsoffer, säger Christopher Lockyear.

Utöver de döda beräknas flera hundra människor också ha skadats. En del av dem så allvarligt att de kan avlida, säger Christopher Lockyear som ändå säger att de många hjälporganisationerna och de pakistanska myndigheterna är så pass vana vid jordbävningar att de snabbt har kunnat överblicka skadorna och skicka hjälp.

I närheten av det nu jordbävningsdrabbade området ligger miljonstaden Quetta, där en jordbävning för bara tre år sedan tog runt 80 000 liv.

Den här gången är det mest byar på landsbygden som drabbats, där lerhusen helt fallit sönder i jordbävningen eller i jordskred efteråt. Det har rapporterats att viktiga vägar är förstörda och att omfattningen av skadorna därför än så länge är oklara, men Christopher Lockyear säger att hans team kunnat ta sig runt bra.

– Området som har påverkats har lokaliserats, men vi kommer att fortsätta att åka ut till de områden som behöver hjälp, säger han.

Sedan den första jordbävningen har flera efterskalv drabbat området under dagen och omfattningen var på onsdagseftermiddagen inte känd. Just nu är det viktigaste för befolkningen att kunna begrava sina döda innan solen går ner och att få tak över huvudet innan den kalla vintern drar in, säger Christopher Lockyear.

– Vi sänder ner tält, filtar, lakan och redskap för att kunna göra mat till människornas basbehov för de närmaste dagarna. Det är ett område som håller på att bli kallt nu när vintern är på väg, säger han.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".