Amalgam bör avskaffas snabbare

Amalgamet bör avskaffas fortare. Det är slutsatsen av den utredning som idag lämnas över till regeringen, som bland annat handlar om den mångåriga tvisten om hur farligt amalgamet egentligen är som fyllnadsmaterial i tandvården.
Tre av fyra svenskar har amalgam i munnen. Och användningen av amalgam för att fylla igen hål i tänderna är ett debattämne som aldrig verkar ta slut. Forskarna har tvistat om hur mycket kvicksilver som läcker från tandfyllningarna, och hur mycket kvicksilver som är farligt om det läcker ut, och i såna fall vilka sjukdomar det kan leda till. Efter flera decenniers debatt, så tog i alla fall riksdag och regering det säkra före det osäkra, och beslutade 1994 att amalgamet skulle bort från tandvården. Även om det blir allt ovanligare, så är det inte borta från tandvården än. Bland de som anser att det är deras amalgamfyllningar som gjort dem sjuka, klagar många på att de inte blivit tagna på allvar i vården och därför inte fått den behandling de menar att de har rätt till. Regeringen beställde därför en utredning för att se vad man kunde göra åt problemet med amalgamsjuka som nonchaleras. Den kommer nu fram till att det finns starka skäl att tro att amalgam hos känsliga personer kan göra dem sjuka. Därför bör avskaffandet av amalgamet skyndas på. Och även att man bör samla alla patienter som upplever amalgambesvären till några få ställen, så att det lönar sig med läkare som specialiserar sig på deras symptom. Bo Jordin, Socialstyrelsens representant i utredningen, som själv har tio amalgamfyllningar i munnen, säger att det här inte ska uppfattas som att Socialstyrelsen svängt från den tidigare inställningen att det inte är vetenskapligt bevisat att amalgam är farligt: – Plastmaterial och olika porslinsmaterial har vi större erfarenhet av i dag än vad vi hade för tio år sedan. Så vi tycker att när vi har större kunskap om alternativa material så är det ett alternativ som är bra, säger Bo Jordin, Socialstyrelsens representant i Dentalmaterialutredningen.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".