Flygbolaget Norwegian kommer att ta över vissa av Sterlings sträckor. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Många strandsatta efter Sterlingkonkurs

Det danska lågprisflygbolaget Sterling har begärt sig själv i konkurs. Beskedet som kom natten till onsdag berör tiotusentals resenärer och många är nu strandsatta.

Sextonåriga Sofia Evertsson och hennes tolvåriga syster Linn firar höstlov i Spanien hos sin mormor och morfar. De skulle flyga hem från Alicante till Landvetter med Sterling på söndag.

– Det är tråkigt att vara kvar här, säger Sofia Evertsson.

Vill du hem?

– Ja, jag skulle ju behöva gå till skolan på måndag.

Sammanlagt rör det sig om mellan 30 000 och 40 000 kunder som berörs av bolagets konkurs. Hur många av dem som liksom systrarna Evertsson nu är strandsatta är oklart, men flygbolag, till exempel SAS, erbjuder nu lediga platser på sina flyg.

Passagerare som köpt resor via Sterlings hemsida kommer inte få igen några pengar av bolaget, och de som redan befinner sig utomlands får själva ordna en annan resa hem, enligt Sterlings hemsida.

Många kommer ändå att få sina pengar tillbaka. Både Swedbank, Nordea, SE-banken och Handelsbanken lovar att de kunder som köpt en biljett med deras kontokort kommer att få hjälp att reklamera resan, och därmed få pengarna tillbaka.

Flygbolaget Norwegian kommer att ta över vissa av konkursdrabbade Sterlings sträckor från och med måndag nästa vecka. Från Stockholm gäller det flygningar till Köpenhamn, Nice, Malaga, Alicante och Gran Canaria.

Bolaget sätter också in extra resurser för att kunna få hem de resenärer som är strandsatta efter Sterlings konkurs. Åsa Larsson är pressansvarig för Norwegian i Sverige.

Sterling har cirka 1 100 anställda. På ett möte på onsdagsförmiddagen fick de veta att de ännu inte är uppsagda utan ska stå till konkursförvaltarnas om någon tar över bolaget med kort varsel. Skulle de bli uppsagda så kommer deras löner garanteras av den danska statliga lönegarantin

Flygbolagets ledning har ännu inte uttalat sig om konkursen, men skriver på Sterlings hemsida att alla försök att rädda företaget har varit förgäves. Sparprogram, uppsägning av personal och nedlagda flyglinjer har inte hjälpt. I stället har höga bränslepriser, färre passagerare och uteblivet ekonomiskt stöd från den nye isländske ägaren fått lågprisbolaget på knä.

Sofia och Linn Evertsson som sitter fast i Spanien kommer troligtvis att kunna ta sig hem inom kort. Morfar Lars Halle har köpt nya biljetter.

– Jag har fått bokat en biljett nu som vi har till på tisdag. Men då får de åka över Düsseldorf och Köpenhamn, det fungerar ju. Jag ska hämta biljetten i morgon, så det är möjligt att det dyker upp något annat, säger han.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Lotta Bromé
lotta.brome@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".