6-åringar kan få sämre vård när skolan tar över

Det finns stora brister inom skolhälsovården och många barn får ingen bra hälsovård. Det konstaterar Socialstyrelsens i en ny undersökning. Om en månad tar skolhälsovården över ansvaret för alla 6-åringar och barnläkare undrar hur det ska när fler barn kommer in i en organisation som inte fungerar.
Skolhälsovården ska ta över ansvaret för 6-åringarna från landstingens barnhälsovård. Per Möllborg jobbar både som barnläkare och skolläkare i Bohuslän. – Som helhet finns det absolut fördelar med att barnen tillhör en skolhälsovård eftersom de är på skolan. Problemet ligger ju i att det är väldigt oklart kring vilken organisation man möte, och vilken skolhälsovård man möter , säger han. – Den är så mångfacetterad med ofta alldeles för lite resurser för att man ska känna att man lämnar över barnen till något som man vet fungerar väl. Så du menar att de här 6-åringarna kan i vissa fall få en sämre hälsovård nu? 63150; Jag befarar att det kommer vara så på vissa ställen. Brister i organisationen Socialstyrelsens granskning av nio kommuner i södra Sverige visar på både för lite resurser för att klara alla barn och på brister i organisationen . På flera håll är ledarskapet oklart och ibland är skolledarna rent av okunniga om vem som har ansvaret lex Mariaanmälninagar till exempel. Stor skillnad Ett av bekymren är enligt Socialstyrelsen att det inte finns något gemensamt synsätt. Barnläkaren Per Möllborg som har insyn i både skolan och barnhälsovården ser också han dagligen skillnaden mellan de två. – Barnhälsovården i Sverige har en tradition av ett basprogram som hela landet följer medan skolhälsovården är en del i en annan verksamhet och det ser man faktiskt resultatet utav. Per Möllborg och många andra barnläkare oroas över vad som händer om man nu tar in fler barn i en organisation som inte fungerar. Tar kritiken med ro På Kommunförbundet tar man dock kritiken med ro. Louise Fernstedt, chef på skolsektionen, säger till Ekot att det är naturligt att det finns skillnader mellan kommunerna och att det inte behöver betyda att eleverna får sämre vård. Hon tror också att 6-åringarna utan problem kommer rymmas inom skolhälsovården. Vården förlorar Samtidigt innebär 6-åringarnas övergång att pengar ska flyttas från barnhälsovården till kommunerna utan att öronmärkas för skolan och barnläkaren. Per Möllborg fruktar att följden blir att både barnhälsovården och skolhälsan förlorar.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".