Svenska hushåll lånar mer trots dåliga tider

Svenska hushåll lånar alltmer, trots stigande arbetslöshet och dålig fart i ekonomin. Det visar Riksbankens rapport om den finansiella stabiliteten, som presenteras idag. De senaste årens kraftiga låneökning får alltfler att minnas lånefesten i slutet av 80-talet.
I slutet av 80-talet, när Götabanken komponerade sin reklamlåt, ökade hushållen sina skulder explosionsartat, med 17 procent per år. Dit är det fortfarande en bit kvar, idag ligger ökningstakten på runt tio procent. Man skulle ju kunna tänka sig att folk lånar mindre när tiderna är dåliga. Men fortsatt stigande huspriser och bostadsrättspriser gör att de sämre tiderna inte alls märks i bankernas utlåning. Men så kan det inte fortsätta säger Bengt Turner, professor i fastighetsekonomi: – Nej det är klart att det inte kan hålla i sig. Så småningom kommer ju även småhus- och bostadsrättspriserna att vika nedåt. Vi är uppe i en pristopp nu och priserna förväntas gå ner. På torsdag kommer riksbanken med sitt räntebeslut som enligt de allra flesta bedömare innebär ytterligare en sänkning av räntan. Men Bengt Turner tycker att dom som funderar på att passa på att låna nu när räntorna är rekordlåga, ska tänka efter en gång till: – Hur mycket kan man klara när det gäller framtida ränteförändringar. De måste också tänka på att en låg ränta nu kanske förbyts i en lite högre ränta senare. Och då måste de ha en ekonomi som klarar en sådan räntehöjning. Hur skulle det påverka hushållen om vi återgår till den ränta som var för ett år sedan? – Då är det nog så att många nya hushåll kommer att få betydande problem. Den räntenivån ligger någon procentenhet över den nuvarande räntan. Och det innebär då kanske en 10-20 procent högre bostadsutgifter, säger Bengt Turner.
Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".