Persson talar hellre om euro än föräldraförsäkring

Det blev inget nytt datum för när taken i föräldraförsäkringen ska höjas när statsminister Göran Persson inledningstalade på TCO:s kongress på tisdagen statsministern vill hellre tala om euron.
TCO:s ordförande Sture Nordh, som tidigare visat sitt missnöje över regeringens valsvek var inte nöjd. Kräver färdplan – Det måste fram nu, en tydlig färdplan för hur taken i socialförsäkringarna och a-kassan ska kunna höjas. Om lönerna utvecklas som nu under nästa kongressperiod för TCO då kommer nästan hälften av landets löntagare ha inkomster över taken i försäkringen, säger han. Det var i valrörelsen förra året som Göran Persson lovade höjda tak i föräldraförsäkringen från den 1 juli i år. Så blir det ju inte och något nytt datum för de utlovade taken i föräldraförsäkringen ska höjas kom inte heller på tisdagen. Tala om annat – Jag kan inte uttrycka det bättre än vad Sture har gjort så jag ska korta ned den delen av mitt tal och ägna mig istället åt något annat. Vad tror jag att ni anar, säger statsminister Göran Persson. Göran Persson ville hellre tala om nästa val, det i höst om euron. Han ville övertala TCO-kongressen om att rösta ja. Han knöt där ihop längtan efter höjda socialförsäkringar och vikten av att Sverige går med i EMU. Euro för välfärd – Det är viktigt för oss om vi vill kunna utveckla den välfärd vi har i Sverige, för ytterst bygger vår ekonomi på att vi har en exportindustri som förmår att tävla med andra. – Det är där som det avgörs om vi klarar en uthållig konjunkturuppgång som kommer att resultera i reallöneförbättringar, nya sociala reformer där jag gärna säger att taken i socialförsäkringarna självklart ska höjas. Självklart - men det ska finansieras och det ska göras inom de utgiftsramar vi har satt upp. Med tillväxt är det här ingen större politisk svårighet.
Marie Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".