Chirac oroas inte av deflationsrisken

Frankrikes president Jacques Chirac sa idag att det inte finns någon risk för deflation i världsekonomin, när han för en stund sedan höll sin avrundande presskonferens till G8-mötet i franska Evian.
Det finns ingen risk för deflation, och jag är inte orolig för den japanska ekonomin eller Tysklands, sa Jacques Chirac. Och han upprepade därmed vad den biträdande tyska ekonomiministern sade i går. De åtta mäktigaste ledarna i världen lämnar detta möte med optimism och en tro att det kommer en återhämtning i världsekonomin i höst. Signalen är entydig att det blir en räntesänkning i Europa snart. Chirac sade också att osäkerheten under Irakkriget nu är över. Oljepriset har fallit och valutakurserna kommer viu att följa för att nå stabilitet. Detta är positiva signaler för ekonomin. Den franska presidenten, som starkt motsatte sig ett krig i Irak, sa att man kanske kan driva ett krig på egen hand. Men inte skapa fred ensam. Freden kräver samarbete och vi ska deltaga inom ramen för FN. Jag har inte på något sätt ändrat mening. Dialog, samarbete och att förkasta angrepp är min ståndpunkt. Självklart fick Frankrikes president flera frågor om hur hans land ska ersätta Schweiz för de hundratals miljoner kronor som schweizarna fått lägga på ett möte som de inte själva begärt. På säkerhet och på de upprepade upploppen inne i Genève. Det blir ett samtal mellan oss, svarade Jacques Chirac.
Alice Petrén, Evian
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".