Sms-lån bra affär för låneföretag

Det går bra för företag som lånar ut pengar via sms. Korta lån utan säkerhet fortsätter att öka och många företag räknar med fler nya kunder. Eftersom företagen bara lånar ut sina ägares pengar går de obemärkta genom finanskrisen.

– Vi ser naturligtvis som alla bolag att det är stor turbulens på finansmarknaden. Men vi har ju den unika förutsättningen att vara i huvudsak finansierade med eget kapital, och är inte beroende av den så kallade interbankmarknaden där olika finansiella institutioner lånar av varandra, säger Per Spångberg, vd på Folkia, ett företag som erbjuder små och snabba lån.

– Därför har vi, när det gäller vår egen finansiering, väldigt stor handlingsfrihet just nu.

De finns runt 25 sms-låneföretag i Sverige. De lånar ut små summor under kort tid, med en ränta på några hundra procent. Företagen får sitt kapital av sina ägare eller en liten grupp investerare och blir därför något av finanskrisens vinnare.

– Ja, på så sätt att vi inte är beroende av lån från andra banker, och därmed har eget kapital att jobba med, så är vi definitivt en vinnare sett ur det perspektivet, säger Per Spångberg.

Sms-låneföretagen är undantagna tillsyn från Finansinspektionen. Det innebär också att de är undantagna konsumentkreditlagen och därför slipper ange effektiv ränta.

Jan Sjödin på Finansinspektionen tycker inte att det är bra att det finns kreditföretag i Sverige som inte står under deras tillsyn. Även han tror att dessa företag kommer att klara sig obemärkta genom finanskrisen.

– I och med att de inte har någon inlåning från allmänhet och inte heller upplåning på någon kapitalmarknad eller liknande. De lånar ju ut ägargruppens pengar, säger Jan Sjödin på Finansinspektionen.

Men Janne Åkerlund, som jobbar med förebyggande verksamhet på Kronofogdemyndigheten, är mindre glad över sms-låneföretagens framgångar. Han är rädd att sms-lånen kommer att öka i lågkonjunkturens kölvatten och vill uppmana alla som funderar på att ta ett sms-lån att tänka om.

– Backa bandet! Tänk efter, varför behöver jag de här pengarna? Är det nödvändiga akuta skäl för att lösa ekonomiska problem? Sök då med ljus och lykta efter annat som inte är lika dyrt, säger Janne Åkerlund på kronofogdemyndigheten

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".