USA

Stödpaket till skuldsatta husägare

Sänkningen av den amerikanska räntan ledde på onsdagskvällen till en kortvarig uppgång på New York-börsen innan den sjönk tillbaka dramatiskt. Samtidigt kommer uppgifter om att det planeras ett stort stödpaket för att hjälpa USA: s skuldsatta bolånetagare.

Amerikanska Centralbanken, Federal Reserve går nu i täten i världen för räntesänkningar, på onsdagen sänktes den ledande styrräntan med 0,5 procentenheter, den ligger därmed på bara 1 procent, den lägsta nivån på fem år. Även den kinesiska centralbanken sänkte sin ränta och grundtipset är att Japan snart följer efter.

Förväntningarna på Fed gjorde att New York-börsen rusade i höjden redan i tisdags, Dow Jones index steg då med hisnande 11 procent, så ingen hade förväntat sig någon mer dramatisk reaktion igår, men börsen låg ändå på ett solitt plus, till tolv minuter före stängningsdags, därefter föll den tungt med 300 punkter efter en rapport som andades problem för General Electric, det viktigaste industriföretaget på börsen.

När handeln var slut kunde man konstatera att Dow Jones gått ner med 0,8 procent, teknikdominerade Nasdaq steg däremot, med 0,5 procent.

Federal Reserve motiverade räntesänkningen med att den amerikanska ekonomin nu har avstannat rejält, framför allt för att konsumenterna håller i sina pengar, gissningen är att BNP sjönk under tredje kvartalet. Fed varnade också för att den amerikanska exporten kommer att utvecklas dåligt, det är annars den som har hållit uppe USA-ekonomin den senaste tiden.

Ett företag som gick emot strömmen var biltillverkaren GM, rykten säger att de flesta hindren nu är undanröjda för en sammanslagning med Chrysler.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar också att de amerikanska myndigheterna inom kort kommer att lägga fram ett nytt jättelikt miljardpaket, den här gången för att hjälpa bolånetagare som hotas av utmätning när deras lån är större än värdet på deras hus.

Politikerna i Washington har kritiserats hårt för att de hjälper bankerna på Wall Street men inte vanligt folk. Enligt Reuters skulle detta paket omfatta 600 miljarder dollar vid sidan av de 700 miljarder dollar som är öronmärkta för finanssektorn.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".