Samma kväll som filmen visades framträdde Barack Obama för första gången tillsammans med förre presidenten Bill Clinton. Foto: Jasmina Meyer/Scanpix.

Beskt mottagande av Obamas tv-reklam

Den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama syntes i natt samtidigt på flera av USA:s stora tv-kanaler under en 30 min lång reklamfilm på bästa sändningstid. En av de största kanalerna vägrade dock sända filmen och som väntat kritiserades den hårt av Obamas motståndare John McCain.

Det var en rätt sur John McCain som ombads kommentera den enorma reklamsatsning som hans presidentkandidatsrival Barack Obama lanserade på bästa sändningstid på onsdagskvällen.

John McCain menade att reklamfilmen på 30 minuter, som kostade mångmiljonbelopp att sända ut, hade betalts genom att Obama hade svikit sitt löfte om att, liksom McCain själv, acceptera statlig finansiering av sin valkampanj, något som hade begränsat Obamas möjligheter att samla in de enorma mängder kampanjpengar som han nu har i sin budget.

McCain avfärdade också filmen som ett slags mysreklam. Filmen, som ackompanjerades av stämningsfull musik, visade ett antal kämpande familjer ur den amerikanska medelklassen och det var tydligt att den var den tänkta huvudmottagaren av budskapet.

Till den smäktande musiken berättade Obama också återigen sin ovanliga bakgrund, till exempel med en far som han bara sett under en månads tid som tioåring. I filmen nämndes dock inte namnen John McCain eller George Bush en enda gång, i ett tydligt försök av Obamakampanjen att uppvisa deras man som en nationell enare.

Förutom kritiken från McCains kampanj har det också funnits synpunkter om att Obama, med den maffiga reklamsatsningen, träffar över målet och tar i för mycket - något som lär visa sig i så fall i opinionsmätningar från de viktigaste delstaterna de närmaste dagarna.

Den stora tv-kanalen CNN vägrade dock sända reklamfilmen. Man menade att kanalens jobb inte var att göra reklam för en av kandidaterna på bästa sändningstid utan att man då i stället skulle stå för en tydlig granskning av de båda.

Opinionsläget uppvisar fortfarande fördel Obama, men i den skur av opinionsmätningar som sköljer över USA just nu, finns också vissa som visar ett allt jämnare läge.

Men att det skulle ha oroat Obama märktes inte mycket, när han avslutade onsdagen med att för första gången ha ett valmöte tillsammans med den förre demokratiske presidenten Bill Clinton i den viktiga vågmästardelstaten Florida.

De båda hade ju en tämligen frostig relation under primärvalskampen mellan Hillary Clinton och Barack Obama, men av denna frostighet syntes nu ingenting.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".