Förödelse i staden Gauhati. Foto: Anupam Nath/Scanpix.

Många döda i indiska explosioner

Uppdaterad 15:37
Minst 65 människor dödades och över 300 skadades i en serie sprängattentat i nordöstra Indien på torsdagen. Undantagstillstånd infördes omedelbart sedan arga människor angripit bussar och polisbilar i protest mot vad de såg som bristande säkerhet.

Explosionerna skedde på förmiddagen lokal tid och var riktade mot grönsaksmarknader och andra välbesökta områden i olika städer.

De kraftiga sprängladdningarna exploderade samtidigt klockan halv tolv på torsdagsförmiddagen lokal tid i flera städer i delstaten Assam i nordöstra Indien. Enligt lokal polis var det minst femton bomber i den samordnade attacken.

Explosionerna var riktade mot marknader där tusentals människor samlats för att handla och mot polisstationer, domstolsbyggnader och kontor för lokala myndigheter.

Bomberna beskrivs som ”mycket kraftfulla” och kvarteren kring explosionerna började brinna. Värst drabbad är staden Guwahati där fem bomber exploderade.

Ingen hade på ännu på torsdagseftermiddagen tagit på sig skulden för attackerna men polisen pekar ut separatiströrelsen Ulfa, som sedan 1979 slåss för en självständig delstat. Gruppen har tidigare genomfört bombdåd i delstaten som är ett av Indiens mest oroliga områden. Men Ulfa nekar till inblandning.

Förutom att separatistgrupper med våld propagerar för självstyre så pågår det också sammandrabbningar mellan hinduer och muslimer. Hittills har cirka 10 000 människor har dött i konflikter de senaste tjugo åren.

Delstaten Assam ligger inklämd mellan Bangladesh och Bhutan och endast en smal landremsa kopplar samman området med resten av Indien.

En våg av sprängattentat har drabbat flera områden i Indien de senaste månaderna med sammanlagt cirka 125 döda.

Den indiske premiärministern avbröt en resa och återvände till New Delhi för ett krismöte med regeringen.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".