Lärarbrist på yrkesutbildningar

Nu varnar Skolverket för att det är brist på utbildade yrkeslärare som kan jobba i gymnasieskolan. 6 500 yrkeslärare fattas fram till 2010, och många som skulle kunna utbilda sig tycker inte att de har råd.
Minst 1 000 nya gymnasieyrkeslärare per år kommer att behövas fram till 2010. Allt från snickare till tv-lärare. Men de senaste åren har bara mellan 250 och 350 personer sökt till de olika utbildningarna. Och redan i dag är antalet obehöriga lärare ute i gymnasieskolorna stort. Mediautbildningarna är värst. Där saknar två tredjedelar av lärarna lärarutbildning. På hantverkslinjerna, till exempel guldsmedsutbildningen, är bara drygt varannan lärare behörig. Genomsnittligt saknar 30 procent av alla yrkeslärare på gymnasiet lärarutbildning. Men hur det påverkar undervisningen har Gunnar Enequist som är utredare på Skolverket svårt att uttala sig om: – Vi kan inte gå ut och säga att undervisningen inte är acceptabel. Men om man inte vidtager åtgärder så kan det på sikt bli kvalitetsproblem i utbildningen. I förlängningen innebär det att de som ska bli yrkesmän får en sämre utbildning. Så du och jag och alla andra som behöver anlita exempelvis hantverkare, kommer att ha svårt att få ett bra jobb gjort. Problemet är att en stor andel av dagens yrkeslärare är i 55-årsåldern och snart går i pension. Och de som skulle kunna bli lärare drar sig för att utbilda sig. Som yrkeslärare krävs 5 års kvalificerad yrkespraktik. Det gör att de här studenterna är äldre än många andra på högskolan. – Många har hunnit skaffa familj och rota sig fast på en ort. Att då börja plugga på de vanliga villkoren kan vara ganska tufft, säger Gunnar Enequist. Sigurd Johansson är lektor på universitet i Umeå och han är yrkeslärare i botten. Han ser bristen på yrkeslärare som ett stort problem just i glesbygd. För det är framförallt de som måste flytta för att kunna utbilda sig. Han arbetar nu fram olika förslag i ett projekt för att försöka få fler lärare till yrkesutbildningarna. Det handlar om distansutbildning, och även om möjligheten att vara lärare på deltid för att kunna plugga vid sidan av. Han tror att bristen på yrkeslärare hotar yrkesutbildningarna i glesbygd: – Risken är att kommunerna väljer att lägga ned dem. Eftersom de är relativt dyra och har ständiga problem med bristen på lärare så väljer man att lägga ned utbildningen. De elever som vill studera detta område får åka till en annan kommun, säger Sigurd Johansson.
Susanne Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".