Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges försvar ska kunna strida utomlands

Publicerat tisdag 3 juni 2003 kl 15.04
Stora förändringar krävs inom det svenska försvaret. Det är politikerna i försvarsberedningen eniga om. Försvaret ska ha en enda uppgift i fortsättningen: att kunna genomföra strid både i Sverige och utomlands.
Socialdemokraten Håkan Juholt är ordförande för försvarsberedningen: – Vi höjer tempot i den förändring som vi är mitt inne i. Det har gått för sakta, det har kostat för mycket och tagit för lång tid. Och vi har inte nått de resultat vi har önskat. Nu höjer vi tempot. Fortsatt internationalisering, ökad internationell förmåga är den stora inriktningen. Försvarsmakten får nu en huvuduppgift; förmåga till väpnad strid, nationellt, internationellt och i olika tidsperioder. Försvarsmaktens olika delar krävs på svar om hur en omorganisation kan ske. Försvaret ska alltså mycket mer än i dag vara inriktat på att kunna delta i internationellt samarbete. Den struktur som försvaret fortfarande har, där det var viktigt att hindra en invasion av landet, ska överges. Den övergripande målsättningen ska vara att kunna genomföra strid såväl i Sverige som utomlands. Försvaret ska utreda fyra olika kostnadsalternativ. Lägsta nivå är minus sex miljarder kronor och högsta plus tre miljarder kronor. Bakom dessa krav står samtliga riksdagspartier. Och underlaget som kommer in till första mars nästa år ska ligga till grund för nästa stora försvarsbeslut. Försvarsminister Leni Björklund vill avvakta utredningarna innan hon talar om vilket alternativ hon föredrar: – Vi ska ha ett försvar som kan svara mot den hotbild som Sverige har. Och som kan se till att vi kan försvara vår demokrati och vårt land. Men som också kan deltaga i internationella fredsfrämjande åtgärder. Det försvaret ska vi ha, säger Leni Björklund.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".