50-åring häktades för vansinnesfärd

På tisdagen häktades den 50-årige man som i lördags med hög fart körde rakt in på Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm då två personer dödades och femton skadades. Mannen förnekar brottet.
Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord, men själv nekar han till brott och säger att han inte hade något uppsåt att döda. – Han säger att han blivit styrd av en annan person, det är en person som försökt mörda honom tidigare faktiskt, säger han, säger mannens advokat är Thomas Rothpfeffer. Hur förklarar du det? – Det ska inte jag förklara. Förstår du honom? – Jag bara redovisar hans inställning. Jag tolkar inte min klient på något sätt. Vad kan det vara som ligger bakom det här? – Det har jag svårt att uttala mig om, jag vet inte. Förföljd Enligt den 50-årige mannen är det en grupp män som länge har förföljt honom. De ska bland annat ha försökt knuffa honom framför tåg. En man har han stött på vid flera tillfällen och i lördags stod den mannen i Gamla stan och riktade ett föremål mot 50-åringens bil. Det liknade en stor mobiltelefon. Två döda Det var då bilen svängde in på Västerlånggatan i hög fart. En 52-årig kvinna dödades direkt, en 22-årig man dog på måndagen av sina skador. Ytterligare 15 skadades. Av dem ligger sex fortfarande kvar på sjukhus med alltifrån skärsår till komplicerade frakturer, enligt åklagaren Britt-Marie Hägglund. Åklagaren accepterar inte alls förklaringen att mannen inte hade någon avsikt att döda eller skada någon. – Om du en lördag klockan 12.30 en fin dag i Stockholm sätter dig i en bil och kör med full fart på Västerlånggatan, som är en gågata, då måste man inse att här kan det hända saker. Väjde inte Enligt Britt-Marie Hägglund har många vittnen också sagt att mannen körde i zick–zack. Han väjde inte för människor på gatan tvärtemot verkade det som om han siktade på dem. Men det enda brott mannen är beredd att erkänna är vårdslöshet i trafik. Han är ledsen över följderna av det, säger advokat Thomas Rothpfeffer. – Han mår dåligt över att personer har avlidit och skadats, det har han berättat för mig. Men han anser inte att han har kunnat förhindra det som skedde.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".