Svenska soldater till EU:s Kongostyrka

Regeringen planerar att vid regeringssammanträdet på torsdag fatta beslut om att skicka nya svenska soldater till Kongo. De diskussioner som förs just nu gäller en specialstyrka som ska ingå i en EU-styrka på 1500 soldater.
Den svenska styrka som diskuteras nu ska inte förväxlas med den som redan finns i Kongo. Styrkan som finns i Kongo bemannar en flygplats i ett betydligt lugnare område än det nu handlar om. Fortfarande många frågetecken Det finns fortfarande många om och men i den planering som pågår. Men det handlar om en fredsframtvingande EU-styrka. Ordet fredsframtvingande visar att det är ett krig som pågår. Beslut kan komma på torsdag Beslutet om att det ska bli en EU-ledd styrka väntas fattas i Bryssel på onsdag och torsdag. Om riksdagen, regeringen och försvarsmakten är överens kan regeringen fatta sitt beslut på torsdag. 70 svenska soldater Det svenska bidrag som diskuterats är, enligt vad Ekot erfar, en specialstyrka med 70 soldater. De svenska soldaterna ska kunna genomföra aktiva operationer som att till exempel säkra en flygplats. Huvuddelen av styrkan från Frankrike Även om den planerade insatsen i Kongo blir en EU-insats så består huvuddelen av de 1 500 soldaterna av fransmän. Flera länder deltager Förutom Frankrike kommer även Tyskland, Belgien, Kanada, Brasilien, sannolikt Sverige samt Pakistan och Sydafrika att deltaga. Den planerade EU-styrkan ska bistå den FN-styrka som redan finns i staden Bunia i Kongo-Kinshasa. Uppgifterna det handlar om är att skydda flygplatsen i Bunia, skydda flyktingar och göra det säkrare för civilbefolkningen.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".