Persson tror på fler jobb vid ja till euron

Om Sverige går med i valutaunionen EMU kan det leda till fler anställda i kommuner och landsting. En grupp ekonomer som räknat på uppdrag av ja-sidan hävdar att det skulle kunna bli mellan 64 000 och 108 000 fler jobb. Statsminister Göran Persson tror att det kan bli ännu fler jobb än så.
– Man kan spekulera i det, och det är på en femårs period det här som de räknar, om det är 100 000 nya jobb, om det är 150 eller 60 - det kan man diskutera. Det viktigaste är att man visar att det har den typen av effekter. Den bedömningen de har gjort de här ekonomerna är försiktig, väldigt försiktig och den handlar då om på fem år någonstans mellan 60 000 och 108 000 och jag tror att det är fel, säger Göran Persson. Hur kan du veta att det är fel? – Jag vet inte, det är vad jag tror och baserat på den erfarenhet jag har av svensk offentlig ekonomi som jag har räknat på dag och natt i snart 30 års tid. Vad är det som säger att ökad tillväxt eller lägre ränta skulle leda till fler jobb så säkert? – Det vet man ju inte, det beror ju på vad de kommunala majoriteterna vill gör med de pengarna. Sedan kanske de säger att då använder vi de pengarna till att sänka skatten istället och då hamnar de hos hushållen direkt till konsumtion. – Det är ju också en form av välfärd som ju jag inte tycker är ett klokt val men så kan det också bli, det beror på vilka majoriteter som sitter i kommunerna. 30 års erfarenhet Uträkningen om jobben i offentlig sektor bygger på tron att räntan går ner, att priserna sjunker och handeln ökar om Sverige går med i valutaunionen. Statsminister Göran Persson lägger alltså 30 års erfarenhets tyngd bakom en nypreciserad utfästelse. Ja-sidan ”hackar igång” Han tycker att ja-kampanjen börjat ”hacka igång”. Interna socialdemokratiska opinionsmätningar visar att efter ett rejält tapp i april har det vänt uppåt, enligt statsministern. De senaste veckorna har bönder och småföretagare sagt att trots att de är ja-sägare kan tänka sig att rösta nej som protest mot regeringens politik. Det tror statministern dock kommer slå tillbaka på dem själv. ”Man devalverar sig själv” – Det visar risken med en folkomröstning att de inte alltid handlar om det som folkomröstningen avser att handla om. – Men om jag från organisationsföreträdare för småföretagare och bönder får höra att man för den typen av resonemang då tycker jag man har svårt att skilja på huvudsak och bisak. Då devalverar man sig också i andra sammanhang då man ska bevaka sina intressen så jag tvivlar på att det blir resultatet. Vara med eller stå utanför Till slut handlar EMU-medlemskapet om Sverige vill ta något ansvar för Europa eller inte. Vara med eller stå utanför, sa statministern och meddelade förtjust att Pär Lagerkvist nu är med i ja-kampanjen. – Den ensamme är svagast ej därför att han ensam är men för att han förnekar det han inom sig bär. Vår ande när den djupnar är livets breda älv den väg du går allena för bort ifrån dig själv, citerade statsministern.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".