Registrering av medicinköp väcker kritik

Apoteket AB och Socialstyrelsen ska få rätt att föra läkemedelslistor över vilka mediciner en patient har köpt på Apoteket. Det föreslår en utredning som lämnades till socialministern på tisdagen. Men förslaget väcker redan kritik.
Målet med utredningen har varit att föreslå ett bättre system för hur man skriver ut och använder läkemedel. Idag har många patienter, särskilt äldre, ett flertal mediciner som kan motverka varandra och tillsammans orsaka biverkningar. Svårt kontrollera Läkarna har dock små möjligheter att kontrollera vilka medel en patient har fått utskrivna tidigare om patienten inte kan eller vill berätta själv. Detta är en hälsorisk, enligt utredningen och enmansutredaren Leif Ekberg som står bakom den. I utredningen föreslås därför att Apoteket AB och Socialstyrelsen ska få upprätta egna listor över patienternas mediciner för uppföljning och forskning. Skarp kritik Däremot ska inte läkarna få tillgång till listorna, om inte patienten själv ger sitt tillstånd. Förslaget har redan vållat skarp kritik från samtliga läkemedelskommittéer i landet, liksom från Landstingsförbundet. – Det är många patienter idag som är gamla, en del lever ensamma, en del har svårigheter att minnas vad de står på för behandling. Det innebär eftersom läkemedel om det är många kan upphäva varandras verkan eller förstärka, risken för biverkningar ökar och terapin är helt enkelt mindre säker, säger professor Lars L Gustafsson, ordförande i LÄKSAK - läkemedelssakkunniga i Stockholm. Lars L Gustavsson menar att sannolikt mer än 150 dödsfall sker varje år på grund av att läkare skriver ut mediciner som inte passar ihop och därför måste läkarna få tillgång till informationen. – Det är komplett och fullständigt oetiskt att inte få veta riskerna som en behandling kan vara förenad med för en patient och det vet man först när man vet samtliga läkemedel som en patient står på.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".