Demonstranter med Chodorovskij porträtt.

Manifestation för politiska fångar i Moskva

Den här veckan hålls i Ryssland minneshögtider både för Stalintidens offer och för politiska fångar under Sovjettiden. Men vid ett torgmöte i Moskva på torsdagskvällen uppmärksammades de som just nu sitter fängslade av politiska skäl i Ryssland.

– Vi trodde att denna sjukdom i vårt samhälle försvunnit men vi hade fel, sade den välkände människorättsaktivisten Lev Ponomaryov när han talade för ett par hundra mötesdeltagare på Triumftorget i Moskva.

Ponomaryov framhöll de många ryska vetenskapsmän som på ytterst tveksamma grunder sitter fängslade för att ha spridit hemlig information. Han pratade förstås om ledningen för oljebolaget Yukos vars ägare Michail Chodorovskij nu suttit fängslad i fem år.

Tatjana Zhitenko gick runt på torget med en flagga med högerunionen SPS symbol på. Hon sa att  är den första hon tänker på när det gäller dagens politiska fångar.

Det är fortfarande oklart om Chodorovskij kommer att släppas efter avtjänat straff eller om de tänker döma honom igen, säger Tatjana Zhitenko, aktiv i den oppositionella högerunionen.

Just Chodorovskij och de övriga dömda i Yukosaffären är något av höstens följetong i rysk oberoende media, mycket på grund av de hårda restriktioner de drabbats av under strafftiden.

En annan som sökt sig till torget är Alexander Verchovskij, chef för SOVA-centret som bland annat sysslar med politisk radikalism och mänskliga rättigheter. Verchovskij säger att den ryska lagstiftningen har stora brister som ger utrymme för godtyckliga domslut. Staten är skicklig på att utnyttja dessa brister, säger han.

– Staten ger sig å ena sidan på dem som verkligen har begått brott och buntar å andra sidan ihop dem med människor som inte gjort något olagligt, säger Alexander Verchovskij på SOVA-centret.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista