Efterfrågan på pickuper ökar.

Nytt köpsug efter törstiga bilar i USA

Bensinpriset i USA har sjunkit dramatiskt efter sommarens toppnoteringar, och nu börjar kunderna återigen efterfråga pickup-bilar. Försäljningen är åter uppe i nära 14 procent av marknaden. Ford tänker nyanställa 1 000 arbetare.

Under hela fjolåret, och under första halvåret i år, steg bensinpriset kontinuerligt i USA. I juli kunde chockade kunder upptäcka att de fick betala som mest 4 dollar och 11 cent för en gallon.

Men sedan dess har det gått ännu brantare utför, och på torsdagen var genomsnittspriset i USA 2,55 dollar, ett pris som motsvarar drygt fem kronor litern. Det är en nedgång med nästan 40 procent.

Det höga bensinpriset ledde till ett starkt fall i försäljningen av törstiga stadsjeepar och pickup-bilar, men nu kommer de första tecknen på att konsumenterna är på väg tillbaka.

Ford sa på torsdagen att man ska nyanställa tusen bilarbetare, och införa ytterligare ett skift vid en av företagets pickup-fabriker.

Enligt Ford har pickup-bilar gått upp från 8-9 procent av den totala marknaden i somras, till 13-14 procent nu.

Det är dock fortfarande långt under de nivåer som rådde för två-tre år sedan.

Men det är inte bara bensinpriset som gjort det svårt att sälja i det tyngre segmentet, utan också det allmänt dåliga ekonomiska läget. Det gör att konsumenterna håller igen, och det problemet har förstås bara förstärkts.

Nu har till exempel potentiella bilkunder svårt att få lån, så de amerikanska bilföretagen har fortsatt urusel ekonomi.

För att klara sig vill de ha ytterligare statligt stöd, utöver de 25 miljarder dollar i lån som de redan lovats.

I somras, när bensinpriset var som högst, spekulerade många i att det amerikanska samhället skulle förändras radikalt i energisparande riktning.

När priset nu sjunkit drastiskt så verkar det leda till att tidigare åkbeteende är på väg tillbaka.

Miljövänner i USA vill ha en högre bensinskatt så att priset permanent kommer vara så högt att det stimulerar till mindre bilåkning.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista