Bush pressar Israel i fredsförhandlingarna

En rad arabiska ledare ställde idag upp bakom den så kallade Färdplanen för fred mellan israeler och palestinier. Detta efter ett möte med USA:s president George Bush i den egyptiska badorten Sharm el Sheikh där Bush satte ytterligare press på israelerna.
Vid dagens möte uppmanades både israeler och palestinier att avbryta allt våld. Och särskilt ökade George Bush pressen på Israel, som han uppmanade att ta sitt ansvar och sätta stopp för bosättarna i de palestinska områdena. En uppmaning som hans arabiska vänner säkert uppskattade. För man ska veta att det bara var USA-vänliga arabledare som George Bush träffade i Sharm el Sheikh. Exempelvis Egyptens president Hosni Mubarak och Jordaniens kung Abdullah. Men kanske ändå det finns meningsskiljaktigheter mellan George Bush och hans arabiska allierade om hur och i vilken ordning man ska gå fram med Färdplanen för fred. För trots att man nu står enade bakom färdplanen presenterade Egyptens Hosni Mubarak och George Bush sina slutintryck var för dig. En sak som sannolikt har irriterat de arabiska mötesdeltagarna är att palestiniernas president Arafat inte är med. Trots att Arafat är en folkvald president försöker USA och Israel isolera och marginalisera honom. Och sköta fredsförhandlingarna med premiärminister Mahmud Abbas i stället. Men Arafat har nu ett par gånger den senaste tiden låtit förstå att inga överenskommelser gäller utan hans medgivande. Och ett av de palestinska kraven, för att på allvar sätta i gång en fredsprocess, är att det husarrestliknande tillstånd som israelerna har försatt Arafat i måste hävas. Arafat är inte heller med i morgon när Bush ska träffa Israels premiärminister Ariel Sharon och palestiniernas premiärminister Mahmud Abbas i Aqaba i Jordanien där Bush ska försöka få de båda att fortsätta fredsansträngningarna.
Christer Fridén, Aqaba
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".