Demokraternas vicepresidentkandiat Joe Biden.

USA: Oro bland Obama-väljare inför valet

Trots att den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama haft medvind i opinionsmätningarna över sin republikanske motståndare John McCain i det amerikanska presidentvalet finns det fortfarande en stor oro bland hans anhängare att han kommer förlora.

SR:s utsände i Pennsylvania mötte mycket oroade demokratiska väljare som just kommit ut från ett valmöte med den demokratiske vicepresidentkandidaten Joe Biden i staden Allentown i delstaten Pennsylvania.

Mötet var entusiastiskt men väl ute i den begynnande vinterkylan kommer nervositeten. Någon säger, kom ihåg att John Kerry också ledde 2004 men förlorade. En annan säger att republikaner är mycket bättre på att verklige få ut sina sympatisörer på valdagen, och två andra säger att de mött flera som gillar tanken på att Obama ska vinna, men som säger att de inte tänker rösta iallafall.

– Även om jag vill känna mig säker så måste jag erkänna att det faktiskt kan gå åt skogen, säger en av Obamaväljarna.

Barack Obama har ända sedan John McCains tillfälliga medvind strax efter republikanernas partikonvent haft stadiga ledningar i opinionsmätningarna, men det verkar inte lugna hans väljare. Det kan bero på att vissa mätningar visar ett lite jämnare läge igen, men hör i Pennsylvania, en av de viktigare delstaterna att vinna på tisdag för båda kandidaterna har Barack Obama haft en stor ledning i de flesta mätningar under en lång tid och ändå finns oron bland hans valarbetare.

– Jag vill inte titta på mätningarna. Det är inte de som röstar vi måste fokusera oss på att få folk att verkligen komma till vallokalerna, säger en annan av dem jag talar med.

Den sista helgen innan valet gör båda kampanjerna de sista kraftansträngningarna för att verkligen få ut sina sympatisörer på valdagen. Obama har en fördel eftersom han har mer pengar i sin kampanj och han har fler anställda för det uppdraget.

Men man ska komma ihåg att republikanerna har en tradition av att få ut sina väljare till vallokalerna. Till exempel lyckades man väldigt bra med en stenhård satsning att nå väljare under den sista helgen inför det förra presidentvalet, något som ofta nämns som en faktor till varför Georg Bush lyckades besegra John Kerry för fyra år sedan.

Daniel Alling, Breezewood, Pennsylvania
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista