Samhallanställda räddar vården

Bristen på personal i vården är akut på många håll i landet. I Härnösand har kommunen tagit ett nytt grepp för att avhjälpa personalbristen och samtidigt förbättra arbetsmiljön för personalen. 35 Samhallanställda har erbjudits jobb inom äldreomsorgen. Försöket har blivit en succé och börjat sprida sig till fler kommuner.
– Fördelen är att det är roligt att jobba med äldre. Man gör något man tycker är kul, mera ansvarsfullt, roligt och positivt. Peter Lindkvist och undersköterskan Kicki Hammarberg jobbar sida vid sida i samma arbetslag trots att den ena är från Samhall och den ena från kommunen. För Kicki och hennes kollegor har arbetsmiljön förbättrats radikalt sedan 35 Samhallanställda började arbeta i äldreomsorgen och hemtjänsten. Äntligen får vi lite avlastning och hinner med att göra det där lilla extra som vi aldrig haft tid med förr, säger Kicki Hammarberg. Samhallanställda trivs Men att erbjuda människor med arbetshandikapp arbete i en bransch fylld med stress och långtidssjukskrivningar kan låta märkligt. Men de Samhallanställda säger att de stortrivs med jobbet och Samhalls personalledare Åsa Berg tycker inte att det är konstigt. – Det är det här att man är behövd, att man valt det själv. Jag vill jobba med det här och känner att här har jag en utvecklingsmöjlighet, jag kan få utbildning och många har som högsta önskan att få anställning av kommunen och jobba med det här. Alla gör allt Samhalls personal ska främst ta hand om det som kommunens personal inte hinner med som att städa, tvätta och gå på promenader med de gamla. Så var det tänkt i varje fall men där ha vi fått tänka om säger Margot Norlund en av kommunens hemtjänstchefer. – Alla ingår i vårdlaget och alla gör alla sysslor med omvårdnad med städning, promenader och följer med till doktorn. Vårdtagaren Erik Åhlberg bryr sig inte om vem av personalen som är från Samhall och vem som är från kommunen. – De är mycket bra. Får du den hjälp du behöver? – Ja, det får jag. Städning och praktiska saker? – Ja tvättning och det ena med det andra.
Torbjörn Bergström, P1 Studio Ett

Mer om de Samhallanställda som jobbar för kommunen i Härnösand i Studio Ett i P1 kl 17.00
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".