Japan vill att Nordkoreas kärnvapenhot ska lösas

Hotet från Nordkoreas kärnvapenprogram måste lösas på fredlig väg och fler länder än Kina och USA har en viktig roll att spela för dessa förhandlingar, bland andra Ryssland, sa Japans premiärminister Junichiro Koizumi på en presskonferens efter G8-mötet i Evian. Japan är oroat av den ökade spänningen i sin region.
Två frågor har varit mest brådskande för Japan att tala om här – Nordkoreas kärnvapenhot och den starka valutan, yenen. Ledarna här har ägnat Nordkorea långa stunder. För tillfället förs förhandlingar mellan Kina, USA och Nordkorea om kärnvapenprogrammet, men Junichiro Koizumi sa att Sydkorea och Japan också bör vara med. Flera gånger nämnde han Vladimir Putin och Rysslands vänskapliga förbindelser till Nordkorea som en värdefull part för framsteg. På frågan om hotet från Nordkorea bör föras till FN svarade Koizumi nej. Nordkorea vill egentligen endast ha bilaterala förhandlingar med USA, sa Koizumi och antydde därmed att ta frågan till FN vore alltför långt ifrån Nordkoreas position. Lite förvånande sa Japans premiärminister att Nordkoreas kidnappning av japaner under 60- och 70-talen var av samma storlek som Nordkoreas kärnvapenhot, men detta ska kanske tolkas som en signal till hemmaopinionen eftersom Koizumi står inför omval i september. Den japanska valutan yenen är övervärderad, konstaterade Japans premiärminister helt lugnt, men det är förstås marknaden som avgör, tillade han. Dock var George Bush ord om ett försvar för en stark dollar mycket välkomna för Japan.
Alice Petrén, Evian
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".