Många beroende av låga räntor

Dom låga räntorna som vi vant oss vid den senaste tiden har gjort att allt fler lånar allt mer pengar. Många av dem som lånar pengar har små marginaler i sin ekonomi och därför är det viktigt för dem att räntan håller sig så här låg. En som just har köpt en lägenhet för dyra pengar är Nils Bergstrand i Stockholm. Han vågar inte ens tänka på vad som skulle hända om räntan skulle stiga.
Eftersom räntorna har varit låga en längre tid lånar många till en stor del av sin bostad. Det har också lett till att priserna stiger långt över utropspriset. Nils Bergstrand gynnades av ränteläget när han köpte sin lägenhet och de låga räntorna hade betydelse. Att räntorna nu kan börja stiga är något han helst inte vill tänka på. När Nils Bergstrand gick på visningar märkte han att priserna steg långt över utropspriset. Det tror han beror på att den låga räntan gör så att många lånar till en större del av bostaden. Och den låga räntan hade betydelse när han köpte lägenheten. Hur mycket räntan får stiga har han inte räknat på men det får inte ske några större ökningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".