Misstänkt kartell i bussbranschen

Fem bussbolag i Östergötland som misstänks ha brutit mot konkurrenslagen. I morse utsattes de för en gryningsräd av Konkurrensverket och Kronofogden.
Östgötatrafiken anmälde alltså misstankar om brott mot konkurrenslagen sedan de fått in ovanligt få och likartade anbud på en upphandling som gällde tätortstrafiken i Linköping. Det rörde sig om summor på mellan fem och sexhundra miljoner kronor under tio år och de fem bolag som omfattades av gryningsräden är Swebus, Connex, Busslink, Arriva och Orusttrafiken. Konkurrensverket misstänker att de här företagen skulle ha gjort upp om att fortsätta köra den trafik de redan har och därigenom inte följa konkurrenslagstiftningen. Företagen förnekar att de skulle ha gjort upp om vem ssom ska sköta vilka delar av trafiken och på Arriva säger man att anledningen till att de inte lämnade något anbud var att Östgötatrafikens underlag för upphandlingen var så dåligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".