EU föreslår regler mot skattefusk

EU:s finansministrar blev idag klara med ett paket av åtgärder för att motverka att folk gömmer undan pengar på utländska bankkonton och på så vis inte betalar tillräcklig skatt. Men det skedde efter det att Italien kastade in en helt annan fråga, om fuskande italienska mjölkbönder. Trots det var Sveriges finansminister Bosse Ringholm mycket nöjd i kväll.
Den oerhört segdragna frågan om åtgärder mot skattefusk på banksparande fick ikväll till sist sin lösning. Men det skedde efter mycket sprattlande från Italien. För landets mjölkbönder har fuskat med EU-bidrag och fått för mycket pengar. Den italienska regeringen har därför kopplat frågorna, trots att de inte har något med varandra att göra. Vi accepterar inte skattepaketet om det inte blir en bra uppgörelse för våra mjölkbönder, har den italienska regeringen förklarat. Till sist blev det idag en uppgörelse, efter vissa eftergifter till Italien. Men borde inte övriga länder ha vägrat att falla till föga för vad många kallat för en italiensk utpressning?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".