Mindre stödpengar till Sverige med fler EU-länder

Mindre pengar från EU till regionalpolitiskt stöd i Sverige. Det kan bli effekten av att EU utökar antalet medlemsländer.
En del av de pengar som Sverige betalar till EU kommer tillbaka som regionalpolitiskt stöd. Ett sådant stöd är Mål 1 norra Norrland. Fram till 2006 har företag, kommuner och organisationer i Norrbotten och Västerbotten möjlighet att söka pengar till olika EU-projekt från ett pott på totalt 3,3 miljarder. Tillsammans med andra finansiärer kan det totala värdet av stödet växlas upp till 9 miljarder. Stödpengar ska utveckla regioner Syftet är att utveckla och stärka tillväxten i Norrbotten och Västerbotten så att regionen får en större attraktionskraft. Det viktigaste är att få ungdomar att stanna, anser José Palma Andrés, EU:s högste politiske tjänsteman för regionalpolitiken i sex EU länder, däribland Sverige. Just nu är han på besök i norr och västerbotten där han studerar pågående EU projekt – Vi måste skapa arbete, intressant arbete annars stannar inte de unga människorna. Nya länder vill också ha stödpengar Men bland EU:s nya medlemmar finns givetvis länder som också vill ta del av det här regionalpolitiska stödet. Nu diskuteras en gemensam syn på de områden inom EU som har likartade problem med stora glest befolkade områden och en negativ befolkningsutveckling. Den informationen fick Västerbottens landshövding Lorentz Andersson av José Palma Andrés. – Man gör ett särskilt program för de glest befolkade områdena och dit hör Västerbotten, Norrbotten, öarna och bergsregionerna. Det är den linje han har redovisat för oss. Mindre pengar Fram till 2006 finns alltså 3,3 miljarder disponibla till olika EU-projekt i Norrbotten och Västerbotten, men när den programperioden är slut blir nivån betydligt lägre. Det tror i alla fall landshövding Lorentz Andersson. – Man har ju från flera medlemsländer sagt att man inte är beredd att öka budgeten och ökar man inte budgeten och vi tar in nya länder kan det ju inte innebära att det finns lika mycket resurser kvar.
Magnus Bergner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".