Industrivärden redovisar miljardförlust

Investmentbolaget Industrivärden redovisar en miljardförlust under tredje kvartalet och förklaringen är att börsnedgången slagit hårt mot Industrivärdens aktieportfölj. Enligt Industrivärdens vd var siffrorna helt väntade.

– Ja, förlusten var helt väntad för vi har en realtidsbaserad balansräkning. Marknadsvärderingen sker hela tiden på börsen så den som är intresserad och följer Industrivärden vet exakt hela tiden hur värdeutvecklingen på vår portfölj är. Så det är inga vackra siffror, men det är ingen dramatik i siffrorna, säger Industrivärdens vd Anders Nyrén.

Industrivärden redovisar en förlust före skatt på åtta miljarder kronor under tredje kvartalet, jämfört med förlusten på 3,1 miljarder kronor samma period i fjol.

Under årets första tio månader har värden för 30 miljarder försvunnit för Industrivärden. Deras substansvärde har minskat med 55 procent, till 25 miljarder kronor.

Bolagets skuldsättning låg den 30 oktober på 30 procent. Betydligt högre än målet på 20 procent, men väl värt Industrivärdens portfölj av bolag, menar vd Anders Nyrén.

– Våra bolag är, om man får göra ett generellt uttalande, väldigt väl rustade i form av att de har goda marknadspositioner, fina produktprogram etcetera. Men en långvarig lågkonjunktur påverkar ju efterfrågebilden, vilket innebär att man måste se över kostnadssituationen i bolagen.

Hur ser ni på ert stora aktieinnehav i Volvo?

– Vi ser väldigt positivt långsiktigt på det och vi har med facit i hand kanske köpt aktier förra året för dyrt, men vi är övertygade om att den snittkurs vi har på Volvo över tiden kommer visa sig vara väldigt bra och att vi där kommer att ha en bra investering. Som bekant har vi väldigt långsiktiga perspektiv när vi investerar. Men det är klart att timingen kunde ha varit bättre.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".