Frankrike får varning av EU

EU:s finansministrar riktade på tisdagkvällen formellt en varning till Frankrike. Om inte landets finanser förbättras hotar i förlängningen böter. Men alla var inte överens om hur stora krav som ska ställas, Nederländerna och Danmark tycker att Frankrike får en för mild behandling jämfört med hur Tyskland och Portugal behandlats tidigare. Men finansminister Bosse Ringholm såg ingen anledning att stödja de nederländska och danska kritikerna.
– Det ställs stora krav på Frankrike och fördelen med det här beslutet är att tillväxt- och stabilitetspakten respekteras fullt ut av Frankrike. Frankrike börjar nu mraschen mot att få ner sitt underskott under de tre procenten, det ska vara klart senast 2004. Sen åtar de sig en fortsatt minskning av både statsskuld, när det gäller ökningstakten, och underskottet. Så vi har ställt minst lika starka krav på Franskrike som på Tyskland och Portugal tidigare. Frankrike har inte levt upp till de krav som unionen ställer på sina medlemsländer, bland annat är underskottet i budgeten för stort, konstaterade finansministrarna vid sitt möte i Luxemburg igår. Nu finns det fler syndare. Tyskland och Portugal, till exempel, har lovat att ta bort en halv procentenhet av budgetunderskottet redan i år. Mot bakgrund av det tyckte Nederländerna och Danmark att fransmännen borde vara lika ambitiösa och att sådana krav därför skulle ställas också på dem. Men övriga, däribland Sverige, ville inte gå så långt. Det behövs inte, tycker finansminister Bosse Ringholm – Det finns ju definitivt indirekt ett sådant krav. Om Frankrike skulle vänta ett antal måndare med att vidta åtgärder blir ju marschen mycket svårare tillbaka under de tre procenten. Jag är glad över att Frankrike nu både accepterat den beskrivning som kommissionen och Ecofin har gjort av Frankrikes ekonomi och dessutom anpassat sig till det beslut som är fattat. Det är en stor framgång. Så var det inte för några månader sedan. Danmark och Nederländerna tycker att Frankrike behandlas mildare än vad man behandlar till exempel Tyskland och Portugal? – Jag delar inte den uppfattningen. Jag tycker vi ställer stora krav på Frankrike och framförallt har vi fått Frankrike att acceptera de kraven också.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".