Mer knarksmuggling när EU utvidgas

Narkotikasmugglingen från Baltikum har ökat dramatiskt det senaste året och kommer bli värre när EU utvidgas nästa år. Det menar tullen i Skåne i en ny hotbildsanalys. Hittills i år har man tagit över 90 kilo amfetamin som smugglats in från Baltikum – tre gånger så mycket som samma period förra året.
– Vi har haft ett antal beslag som visar att kurirerna har startat sin färd i Baltikum och sedan kört söderut för att komma in i vår EU-trafik, säger Claes Kraft är chef för tullens underrättelsesektion i Skåne. Knarket kommer norrifrån Den norra rutten över Ryssland, Ukraina och Vitryssland och Baltikum har blivit den allt mer dominerande smugglingsvägen. Tullen pratar om en storskalig organiserad smuggling som polis och tullmyndigheter i de baltiska staterna inte har någon kontroll över. Få beslag i Baltikum Svenska tullen har nyligen haft personal på plats i Baltikum och de kan konstatera att medan den svenska tullen gör stora beslag av amfetamin och Rohypnol från Baltikum görs det nästan inga beslag i Estland, Lettland och Litauen. Tullen beskriver läget som värre än väntat och menar i sin hotbildsanalys att smugglingen kommer fortsätta att öka. – För Tullverkets del så ökar hotbilden nästa år bland annat då med anslutning från Polen och Baltikum, säger Claes Kraft. EU:s östutvidgning gör att det kommer bli en intensiv inre gränstrafik som blir svårkontrollerad. – Det innebär att vi att vi alltid måste göra selektiva kontroller som baserar sig på någon form av kunskap, säger han. Problemet är, menar tullen, att polis- och tullmyndigheterna i de baltiska staterna saknar kompetens, medvetenhet om smugglingens omfattning, förmåga att analysera information på rätt sätt, vilket leder till att resurserna utnyttjas på felaktigt. Öresundsbron vanlig väg Hittills har det visat sig att knarkkurirer från öst valt att ta sig in i EU för att sedan välja vägen över Öresundsbron. Den smugglingsrutten kommer att användas i allt större omfattning i och med östutvidgningen nästa år, menar tullen. – Fokus ligger på Öresundsbron, säger Claes Kraft.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".