Fler avvisade återvänder hem frivilligt

Migrationsverket har halverat handläggningstiden för avvisade asylsökande att återvända till deras hemländer. Under 2007 tog det igenomsnitt 449 dagar att avgöra ett så kallat återvändandeärende, idag rör det sig om 211 dagar.

Filippa Nordfeldt, expert på återvändandeärenden på Migrationsverket, säger att frågan har getts hög prioritet och att rutinerna har ändrats.

– Vi har varit mer fokuserade och talat om för personer när det har blivit ett återvändandeärende att nu är det så att du ska lämna landet enligt det beslut du har fått. Sedan talar vi om de valmöjligheter som finns och vad som finns för stöd för den som vill återvända självmant.

Migrationsverket har inte rekryterat fler personal för att påskynda ärendehanteringen. Däremot har man omfördelat personalen internt så att fler har fått jobba med återvändandeärenden. Men jämfört med förra året har antalet avvisade som självmant återvänt ökat med bara två procent.

– Det här personer som har kommit till Sverige därför att de vill stanna här. Hag tycker ändå att höjningen procentuellt kanske inte är så stor men vi har ändå ökat antalet en hel del, säger Filippa Nordfeldt.

Det antalet är närmare 1 500 fler återvändanden än förra året. Och nu vill regeringen få fler att återvända genom att från och med imorgon, lördag, höja återetableringsstödet från 50 000 till 75 000 för familjer och från 20 000 till 30 000 kronor för ensamstående.

– Vi arbetar också med att få fram avtal med organisationer som kan vara ett stöd för de som återvänder, och vi jobbar vidare med det för vi vill öka återvändandet ännu mer, säger Filippa Nordfeldt.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".