Oljeutsläppet mindre om Danmark agerat snabbare

Regeringen kritiserar nu Danmark för att ha agerat långsamt när det kinesiska lastfartyget sjönk utanför Bornholm i helgen. Hittills har ungefär 750 ton läckande olja tagits upp ur havet efter olyckan och ungefär en och en halv mil av stranden vid Sandhammaren på Skånes östkust har kladdats ner.
Under natten har räddningsarbetet legat nere under natten. Arbetet återupptas tidigt på onsdagsmorgonen med ungefär 250 personer. Sanering i flera dagar än På Räddningsverket vet man ännu inte var någonstans oljan har flutit i land under natten. Kustbevakningen flyger för att ta reda på var oljan finns vilka delar av kusten som kan komma att drabbas under dagen. Arbetet kommer att behöva hålla på flera dagar till och arbetsstyrkan kommer att vara lika stor, säger Mats Svensson på Räddningsverket. Regeringen kritiserar Danmark På tisdagen skickade biträdande näringsminister Ulrica Messing ett brev till den danska regeringen där hon kritiserar att det dröjde 3,5 timmar för de danska myndigheterna för att ge besked om det kinesiska fartyget kunde bogseras till grundare vatten. Hade fartyget bogserats iväg hade oljeutsläppet kunnat undvikas eller minskas.
Christoffer Morén

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".