Träning kan minska risken för bröstcancer. Foto: Tomas Oneborg /Scanpix

Minskad risk för bröstcancer med träning

Hårt kroppsarbete minskar risken för bröstcancer bland äldre kvinnor med upp till 30 procent. Det visar en ny forskningsstudie från National Cancer Institute i USA. Alla former av intensivträning, från löpning och gymnastik till golvskurande och vedhuggning skyddar kroppen mot sjukdomen.

Ekot var med på ett intensivgympapass på ett gym i centrala Stockholm. Där var Katarina Schön klädd för passet i svarta träningskläder och runt omkring henne svettas folk på löpband och trampmaskiner.

– Jag tycker om att svettas, ta i, springa och boxas, ja intensivpass, gillar jag.

Skulle du kunna tänka dig att träna lite hårdare för att minska risken för bröstcancer?

– Absolut.

Varför det?

– Vem vill ha det. Man vill vara frisk och leva länge, så är det ju, säger Katarina Schön.

För friska äldre kvinnor som tränar intensivt minskar risken för bröstcancer med upp till 30 procent enligt en ny studie från National Cancer Institute i USA. I elva år följde forskare över 30 000 smala, normalviktiga och överviktiga kvinnor som har passerat klimakteriet.

Studien publiceras i den medicinska tidskriften Biomed Central’s Breast Cancer Research och visar att all slags intensivträning skyddar kroppen mot sjukdomen. Det kan vara allt från att springa eller träna gympa till att hugga ved och tvätta bilen. Att bara promenera eller jogga lätt gav ingen effekt.

Forskarna har inte kommit fram till varför hård träning visar sig skydda mot bröstcancer, men äldre studier har visat att överviktiga kvinnor löper större risk att få sjukdomen.

Maja Sönnerbo är på väg ut från gympasalen efter intensivpasset. Hon tror att träning ger kroppen mer hälsovinster än bara skydd mot bröstcancer.

– Man mår fantastiskt bra jämfört med när man inte tränar.

Hur länge kommer du att fortsätta träna?

– Hela livet, så länge jag kan, säger Maja Sönnerbo.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".