Mona Sahlin

"Opinionssiffror beror på osäkerhet"

Socialdemokraterna rasar i Synovates opinionsmätning på fredagen, -6,3 procent på bra en månad. Det beror på osäkerheten om det blir något samarbete med vänsterpartiet eller inte, menar partiledaren Mona Sahlin.

– Jag tror att oklarheten om regeringsalternativen inte har varit bra, för att uttrycka det milt, och den måste vi reda ut nu en gång för alla.

Mona Sahlin framhåller också att finanskrisen har gynnat regeringspartiet moderaterna som har gått fram med 4,2 procentenheter i opinionsmätningen.

På fredagen möttes socialdemokraternas partistyrelse för första gången sedan Mona Sahlin först deklarerade att vänsterpartiet inte kunde vara med i samarbetet med miljöpartiet, för att ett par dagar senare backa och säga att dörren står öppen för vänstern.

Det blev ett ovanligt långt sammanträde där inte minst frågan om samarbete diskuterades.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly sa i Ekot på fredagsmorgonen att samarbetssamtalen med socialdemokraterna i princip har kört fast.

Men det håller inte Mona Sahlin med om, utan säger att socialdemokraterna alltjämt håller dörren öppen för vänsterpartiet.

– Jag tycker att samtalen har varit konstruktiva och det kommer vi att reda ut med vänsterpartiet så att det blir tydligt om några veckor.

Olof Sjölander
olof.sjolander@ser.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".