Sodastream.

Empire flyttar Sodastream-tillverkningen

Delar till de populära kolsyremaskinerna av märket Sodastream tillverkas på Västbanken. Det har Ekot rapporterat under dagen. Sent på fredagseftermiddagen kom beskedet att tillverkningen flyttas.

– Det som har hänt är att vi från Empire har jobbat väldigt hårt mot vår huvudkund Soda Club att se till att de ska flytta produktionen av våra produkter från fabriker på ockuperat område och de har lovat att göra detta.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta och är jätteglada att de har kommit till den insikten, säger Johan Kalling, vd på svenska Empire, som är det företag som säljer kolsyremaskinerna i Skandinavien.

Fabriken där delar till kolsyremaskinerna tillverkas ligger i Maale Adumim, den näst största bosättningen på Västbanken. Enligt FN strider bosättningarna på de ockuperade områdena mot folkrätten.

Fabriken ägs av det multinationella bolaget Soda Club men i Skandinavien är det det svenska företaget Empire som säljer kolsyremaskinerna.

Det har varit en stor framgång och på några få år har man sålt 600 000 maskiner.

– Utvecklingen har varit fantastiskt bra, säger vd Johan Kalling.

När insåg ni att den här fabriken ligger på mark som enligt FN ockuperas av Israel?

– Det var egentligen när Ekot ringde mig, säger Johan Kalling.

Soda clubs vd Daniel Birnbaum bekräftar i ett mejl till Ekot att tillverkningen av kolsyremaskinerna för den nordiska marknaden kommer att flyttas till en annan fabrik som inte ligger i en bosättning på ett ockuperat område. Han skriver att han citat ”personligen tycker att det är tråkigt för de hundratals anställda som har fått anställning, hälsovård och en framtid för sina familjer på fabriken.”

Men enligt den oberoende israeliska arbetsrättsorganisationen Kav la Oved säger arbetare på fabriken att arbetsmiljön på fabriken mycket dålig, arbetarna saknar rättigheter, får inte lagstadgade löner och de palestinska arbetarna diskrimineras.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista