Lång väntan på garanterad rehabilitering

Rehabiliteringsgarantin som ska hjälpa sjuka tillbaka till arbetet fungerar inte. Många drabbade får vänta ända tills i vår på att få hjälp. Sveriges Kommuner och Landsting menar att garantin inte var menad att gälla tidigare än så, men socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson tycker inte att väntetiden är rimlig.

Rehabiliteringsgarantin började gälla i juli i år. Men trots det kommer flera landsting att kunna erbjuda rehabilitering först till våren. Under tiden får de som skulle omfattas av garantin fortsätta att vänta.

– Det är inte särskilt förvånande att man inte har hunnit med att göra det nu i höst. Vi träffade ju så sent som i våras överenskommelsen med regeringen om en rehabiliteringsgaranti, säger Roger Modin på Sveriges Kommuner och Landsting. 

– Det är resurser avsatta för det under tre år, och nu under hösten är det inte särskilt mycket resurser.

Staten har lovat landstingen pengar för att sjukskrivna snabbt ska få behandling för att kunna återgå i arbete. Två grupper har valts ut: de med lättare och måttliga psykiska besvär och de med smärta i rygg, nacke och axlar. De två grupperna utgör 60 procent av alla sjukskrivna. 

Trots att fyra månader har gått sedan överenskommelsen mellan staten och landstingen, har flera landsting inte ens börjat tillämpa rehabiliteringsgarantin. Det gäller till exempel landstinget i Gävleborg. Sjukskrivna Irene Barnér i Hamrångefjärden utanför Gävle är en av dem som väntar på en rehabiliteringsplan. 

– Jag är inte bara kritisk, jag är djupt oroad. Det är många människor med mig som kommer att ramla rakt igenom, säger Irene Barnér. 

Enligt Roger Modin på Sveriges Kommuner och Landsting var tanken aldrig att garantin skulle tillämpas redan i år.

– Det var tänkt att landstingen i första hand under hösten skulle kartlägga utgångsläget och se hur rehabiliteringen i dag ser ut för de två grupper som är utpekade i överenskommelsen, säger Roger Modin. 

När kan folk som idag väntar på rehabilitering, omfattas av garantin? 

– Redan under våren kommer människor i större utsträckning än tidigare att erbjudas förbättrad rehabilitering, säger Roger Modin. 

Men socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson nöjer sig inte med ett löfte om att det blir bättre till våren. 

– Landstingen erbjuder ju rehabilitering ändå. Det är ju inget som man saknat tidigare. Nu handlar det om extra resurser och extra insatser. Jag utgår från att landstingen också bedriver det här skyndsamt, säger Cristina Husmark Pehrsson. 

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".