Studs Terkel fick Pulitzer-priset, han dog på fredagen 96 år gammal. Foto: Chris Walker/Chicago Tribune/Scanpix.

Journalisten Studs Terkel död

Den amerikanske journalisten och författaren Studs Terkel har avlidit. Terkel gjorde sig känd framför allt för sina böcker om livet i USA, med intervjuer med vanliga amerikaner.

Studs Terkel var verksam långt in på 2000-talet och gav ut sina memoarer så sent som 2007. Han fick Pulitzer-priset 1985 för ”Det goda kriget”, en bok med amerikaners minnen från andra världskriget.

Terkel skrev också flera böcker om amerikanskt arbetsliv och en av hans mest kända böcker handlar om amerikaners upplevelser av depressionen på 1930-talet. Bokens svenska titel är Hårda tider: Amerikaner berättar om den stora depressionen.

I en intervju med CNN år 2000 sa Terkel:

– Muntlig historia kom före det skrivna ordet. Muntlig historia innebär att människor berättar sina egna historier. Det är det historia handlar om: den muntliga historien från de okända som får hjulen att snurra. Det är det jag är intresserad av.

Studs Terkel var också känd radio- och tv-personlighet och ledde ett radioprogram i Chicago under 40 år. Studs Terkel, som egentligen hette Louis i förnamn, blev 96 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".