Libyen betalar ersättning för terrordåd

Libyen har betalat in 1,5 miljarder dollar till en fond, som ska kompensera anhöriga till offer för terrorattacker under 1980-talet där Libyen har pekats ut som skyldigt.  

Uppgörelsen om fonden gjordes i augusti mellan USA och Libyen och det handlar om skadestånd till bland andra anhöriga till dem som dödades i Lockerbie-attentatet 1988 då ett plan på väg till USA sprängdes i luften över Skottland och 270 personer omkom.

Skadeståndet gäller även sprängattentatet mot ett diskotek i Berlin 1986 där två amerikaner dödades och 200 personer skadades.

Lockerbieoffren kom från 21 länder, däribland Sverige, och enligt fredagens besked ska fondutbetalningarna ske till samtliga nationaliteter.

En del går också till libyska offer, över 40 döda, för de hämndbombningar som USA utförde mot Tripoli och Benghazi 1986.

Libyens utbetalningar har bidragit till att landet under de senaste åren kommit in från västvärldens diplomatiska kyla. Men ledaren Muammar Gaddafi har också anklagats för att helt enkelt köpa sig fram utan att egentligen ångra tidigare försyndelser. Libyen har aldrig erkänt någon skuld vid attentaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".