Ambassadör ser allvarligt på utvecklingen i Burma

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi har gripits av militären och militärregimen slår till hårt mot hennes anhängare. Sveriges ambassadör i Bangkok, Jan Nordlander, som också ansvarar för Burma besökte idag Burmas huvudstad Rangoon. Direkt efter återkomsten till Bangkok så intervjuade SR:s korrespondent Lars Gunnar Erlandsson Jan Nordlander som ser mycket allvarligt på utvecklingen.
– Jag tror inte att läget har varit så dåligt sedan 1988 när det var de stora kravallerna, säger Jan Nordlander, svensk ambassadör iBngkok. Beror det på att det är så många gripanden? – Ja, men inte bara det, så vitt vi kan förstå så har det varit sammanstötningar på olika håll i landet men i synnerhet på den plats i norra Burma där Aung San Suu Kyi befann sig för ett par dagar sedan. Enligt våra källor var det ett tiotal personer som dödades i de sammanstötningarna, säger Jan Nordlander. – Aung San Suu Kyi själv är skadad i ansiktet och i skuldran av glassplitter som hon fick på sig när hennes bil blev beskjuten och rutan sprängdes i bitar. Var befinner hon sig nu? – Det vet jag inte exakt bara att hon befinner sig i en militärkasern i utkanten av Rangoon, säger han.
Lars Gunnar Erlandsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".