Svenska travsporten förlorar pengar, enligt STC. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.

Svårt stoppa travspel hos utländska bolag

Det svenska travets organisationer vill stoppa folk från att spela hos utländska bolag på nätet, till exempel genom att blockera sajter och förbjuda banker att förmedla pengar till bolagen.

Skälet är att travsporten förlorar pengar när folk spelar hos utländska spelbolag som inte betalar något till den svenska travsporten. 

Svenskar spelar på trav hos utländska Unibet för cirka tre miljoner i veckan. Den svenska travsporten förlorar pengar och Svenska travsportens centralförbund, STC, kräver nu att politikerna ska lagstifta om att skydda den svenska spelmarknaden genom att stoppa spel hos bolag som inte har tillstånd eller licens att verka här.

– Det finns verktyg, det är jag helt övertygad om. I Italien stänger man idag ute ip-adresser, man kan göra något åt möjligheten att använda bankkort och konton så att inte det fungerar. Sen får vi se om det kommer ett sånt förslag, om politikerna klarar av att fatta ett sånt beslut, säger Ulf Hörnberg, generalsekreterare på STC.

Frågan utreds men har blivit politiskt mycket känslig efter FRA-debatten och Kinas censur under OS.

– Jag tror inte på att man kan gå in och blockera ip-adresser hur som helst. Det har väl FRA-debatten om inte annat lärt oss. Men det kan finnas andra sätt, säger centerpartisten Anders Åkesson.

– Den personliga integriteten är en aspekt som är aktuell i flera fall just nu och det måste man ju absolut se till att man inte reglerar svenskens möjligheter att surfa på nätet och röra sig fritt cyberrymden. Därför tror jag att möjligheten att blockera betalningar kanske är ett bättre system men det får jag titta på, säger Göran Montan, moderaterna.

– Här har vi ju alldeles nyligen haft en stor integritetsdiskussion och det här är väl också väldigt nära den diskussionen så jag vill se vad utredningen säger först innan jag uttalar mig, säger kristdemokraten Irene Oscarsson.

– Det är en väldigt allvarlig verksamhet som innebär för rätt många människor stora ekonomiska och medicinska bekymmer och då tror jag att man kan få svenskar att förstå att det här är en nödvändig väg att gå, säger Lars Wegendahl, socialdemokrat i kulturutskottet.

Bland publiken på Solvalla är meningarna delade.

– Det verkar väl onödigt att göra det. Det måste väl vara fritt att spela som man vill. ATG ska väl inte ha ensamrätt på det, tycker jag, säger Peter Karlsson.

– Det är svårt det där, men jag tycker det är fel att Unibet och de här andra bolagen inte betalar tillbaka något, säger Andreas Forsberg.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista