Nytt parti kan skaka om Sydafrika

I Sydafrika har utbrytarna från regeringspartiet ANC hållit ett stort möte som ska leda fram till bildandet av ett nytt parti. Det nya partiet siktar på att vinna nästa års val och kan skaka om det politiska landskapet.

– Vi är redo och vi ska kämpa som budbärare och representanter för en hoppfull tid, för en fördjupad demokrati och förbättringar för folket, sa förre försvarsministern Mosiuoa Lekota på det laddade mötet i Johannesburg.

Han är en av de ministrar som avgick i sympati med Thabo Mbeki. Mbeki blev i princip sparkad som president av det egna partiet ANC i september. Partiet dominerar sydafrikansk politik.

Men utbrytarna började samla anhängare till ett nytt parti. Omkring 7 000 personer samlades på mötet i helgen där en deklaration antagits. I den står bland annat att ”landets president måste väljas direkt av folket”. Idag är det parlamentet som väljer.

ANC:s nye partiordförande Jacob Zuma höll ett eget möte på söndagen där han uttryckte sin övertygelse om att besegra det nya partiet. Hans anhängare har tidigare stormat utbrytarrörelsens möten med hatiska och hotfulla slagord.

Polisen satsade därför extra på säkerheten vid mötet i Johannesburg. Det nya partiet i Sydafrika bildas formellt i mitten av december. Än har inget namn presenterats.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".