Nya hotell blir utan gäster

De sämre tiderna för Stockholmsregionen innebär allt färre besök av affärsresnärer och konferensedeltagare. Samtidigt byggs allt fler stora hotell. Lagom till att det senaste tillskottet, Hotel Clarion Stockholm, öppnat portarna talar många om en hotellbubbla.
Hotell Clarions VD, Pelle Lindberg är inte rädd för att rummen ska stå tomma. Beläggningen ser bra ut, säger han. Spektakulärt bygge - I stora drag så ser det bättre ut än vad vi hade hoppats på för ett år sedan. Men vi hoppas förstås att det stiger. Utan att nämna några direkta siffror kan jag säga att vi är rätt förnöjda med att öppna upp i maj. Enligt vår kalkyl och budget så går det ihop sig så som vi har räknat med och kanske lite mer. Hotell Clarions är spektakulärt bygge där det ligger på Södermalm i Stockholm. Huvudstadens senaste tillskott av hotell med sina 532 rum, exklusivt inrett med en lobby formad som en ramp i vit kalksten och en fontän som porlar rogivande. Konjunkturen vänt ned Det är bara det att det här hotellbygget står klart samtidigt som konjunkturen i Stockholmsregionen vänt ner. Något som innebär färre affärsresor och sämre beläggning på hotellen. Samtidigt som också andra nya hotell står färdiga att slåss om de allt färre gäster. Planerade hotell stoppas Mats Hulth, vd för branschorganisationen Sveriges Hotell och Restaurangföretagare, tror att nedsgången för Stockholmsregionen på kort sikt innebär att planerade hotell stoppas: - Ja, en del hotell är ju på gång och en del hotellplaner läggs i malpåse och kommer senare. Det är marknaden som påverkar det där. På lång sikt tror Mats Hulth att Stockholm behöver fler hotellrum. Men politikerna i stadshuset har dragit ned på marknadsföringsbudgeten under senare år. Det gör Mats Hulth upprörd: - Jag tror att många politiker är helt låsta i att det är vård, skola och omsorg man ska satsa på. Men man måste också ha intäkter för att kunna finansiera välfärden. Och det får man genom att man har bra fart på det privata näringslivet, i det här fallet besöksnäringen. Och då måste man också göra satsningar och invetseringar inför framtiden, säger han.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".